Detta är jag.

"Mitt i. Precis med den detaljen som direkt fångar det unika med just den här personen, den här historien, börjar han sitt levande, bejakande berättande. Och lyckas gång efter annan få de framstående personer han porträtterar att bjuda på pusselbitar som ger en bild de aldrig tidigare visat.
Fredrik Emdén nomineras till Årets journalist för att han är en av Sveriges mest spännande pennor och för att han lyckats få flera av Sveriges mest betydelsefulla maktmänniskor att visa vem de är, på riktigt. Långt under den stela kavajen."


Så löd juryns motivering då jag 2013 nominerades till Årets journalist av Sveriges tidskrifter.

Det är fina ord som värmer än, trots att jag inte vann priset.

Jag har varit verksam som journalist i drygt tjugo års tid. Under den tiden har jag startat tidning, skrivit böcker, varit webbredaktör, jobbat på tidningsredaktion, hållit föredrag, arbetat på kommunikationsbyrå. Med mera.

Bred är även min bevakning, men jag återkommer ofta till det som skulle kunna kallas mjuk affärsjournalistik: ledarskap, möten, entreprenörskap, kreativitet och relationer.

Jag trivs som allra bäst när jag får förena gediget journalistiskt arbete med historieberättande. Jag drivs av att få berätta om det som är stort och viktigt på ett sätt som är begripligt och som får väcka tanken hos läsaren.

Precis som juryn noterade utgår jag gärna från den lilla, viktiga detaljen för att få berätta om det stora skeendet.

Jag skriver regelbundet för tidningen Chef, främst tidningens cheftest. Under flera år har jag varit delaktig i arbetet med att utse Årets chef, först som sekreterare och numera som juryledamot.

Jag skriver också om musik för Zero Magazine. Och ibland även i Horisont, vars redaktionsråd jag ingår i.

Jag är medlem i Sveriges Författarförbund.